Elämänpuu 2017-2018


Oikea aivopuolisko ja sen toiminta

Intian reissun aikana törmäsin muutaman kerran tilanteeseen, jossa minun oli hyvin vaikeata hahmottaa kuka olen. Näissä tilanteissa luonteenomaista oli kiireettömyys ja samalla huolettomuus kaikista niistä taakoista, joita kohtaamme arkielämässä. Kerroin tuntemuksistani ystävälleni, joka kehotti minua katsomaan Ted Talk- jakson, jossa Jill Bolte Taylor kertoo oman oivalluksensa, jonka hän oli kokenut verisuonen pullistuman yhteydessä omassa tietoisuudessaan.

Screenshot 2018-03-11 12.35.58

En voi väittää, että olisin ollut lähelläkään sitä, mitä tämä nainen on kokenut kertomansa mukaan, mutta joitakin yhtäläisyyksiä kokemuksissa selkeästi on. En osaa sanoa, onko tämä päätelmäni oikea, mutta tunsin vahvasti Intiassa sen, että olin yhtä luonnon ja elämän kanssa. Noiden hetkien aikana, minun oli hyvin vaikeata tietää, kuka olen, eikä sillä tuntunut olevan sen edes sen kummemmin mitään merkitystä. Jukka Korhonen oli hävinnyt jonnekkin, mutta tunsin kuitenkin katsovani maailmaa niiden silmien ja ajatusmaailman läpi, joka oli minulle tuttu. Kokemus oli hyvin rauhoittava, eikä siinä ollut mitään pelottavaa, päin vastoin. 

Ted Talkissa Jill kertoo elävästi sitä, miten aivoissa tapahtunut vamma avasi hänelle uudenlaisen ikkunan tietoisuuteen, joka on meissä kaikissa, mutta piilossa loogisen ja ajattelevan mielen taustalla. Jos tämmöiset heilahtelut jatkuvat, minun pitää mennä tutkituttamaan pääni tai sitten siirryn vain joustavasti tilaan, jossa olen hävittänyt oman identiteettini, ota ja tiedä.

Tästä linkistä löydät mielenkiintoisen näkökulman ihmismielen toimintaan:

https://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight?language=fi#t-162542

Mikkeli mielessäin

Maaliskuu saapui ylättäen havahduttaen mielen siihen, kuinka nopeasti aika kulkee nykyisin. On hyvin vaikeata hahmottaa viikkojen kulumista, ne siirtyvät menneisyyteen sellaisella vauhdilla, mitä en ole aikaisemmin kokenut, siltä se ainakin tuntuu. 

mikkeli

Tänään aloitimme tarjouksen tekemisen, jossa asiakas haluaa nähdä työsuunnitelmasta videokoosteen. Ensi alkuun ajatus tuntuu oudolta, mutta mitä enemmän kokonaisuus alkaa hahmottumaan, sitä selkeämmältä liikkuvalla kuvalla ja äänellä varustettu kooste tuntuu.  

Miten paluu arkeen tapahtuu

Paluu Suomeen ja lähes 50 asteen lämpöero on mielenkiintoinen ilmiö, johon ihmismieli törmää, kun olosuhteet muuttuvat matkustamisen ansiosta. 

IMG 0342

Kirkkaan sininen taivas sekä noin 15 asteen pakkanen nostavat esiin kysymyksen, mitä minä ja me teemme täällä kaiken tämän kylmyyden keskellä? En ole nähnyt koko päivän aikana yhtään hymyilevää ihmistä, ehkä sellaisiakin on, mutta he eivät ole tulleet minua vastnaa. Ihmiset ovat kuin käveleviä robotteja, joista on hyvin vaikeata sanoa, minne he ovat mennossa tai mistä he ovat tulossa. 

Intiassa kaikki oli iloisessa kaaoksen omaisessa tilassa, mutta jotenkin minulle jäi sellainen tunne, että he olivat enemmän läsnä elämässään kuin me hyvinvointi Suomessa elävät kansalaiset, ehkä on vain parempi puhua omasta puolestaan.

Vuoren huipulla 2

IMG 3494

Arunachalan huippu on 814 metrin korkeudella merenpinnasta laskettuna. Kaupungin tasolta matkaa huipulle on hieman yli 500 metriä linnuntietä pitkin. Kävellen ylös nousemiseen kuluu muutama tunti ja saman verran menee paluumatkaan.

Intian kuumuudessa ja erityisesti, kun aurinko paistaa suoraan ylhäältä päin, olosuhteet ovat kohtalaisen rankat. Ponnistelu saa kuitenkin ruhtinaallisen palkan, kun maisemat avautuvat jokaiseen ilman suuntaan vuoren huipulta. 

Vuoren päälaki on mustan tervemaisen aineen peitossa, sillä vuoren huipulla poltetaan puhdistettua voita kerran vuodessa pidettävien uskonnollisten seremonioiden aikana. Taas kerran Intia yllättää omalla hyvin omaperäisellä tavallaan. 

Tiruvannamalai

DSC00024

Tirruvannamalai sijaitsee eteläisessä Intiassa Tamil Nadun maakunnassa, joka on vuosisatojen ajan toiminut Hindulaisen uskonnon pyhänä paikkana. 

Paikan vetonaulana toimii Arunachala- vuori, jonka ympärille kaupunki on rakentunut. Tämä pieni vuori luo hämmästyttävän kontrastin pienelle vilkasta elämää täynnä olevalle kaupungille, joka tunnetaan myös Sri Ramana Maharshin kotikaupunkina. 

Ihmeellinen Intia ja erityisesti tämä paikka tekevät minuun suuren vaikutuksen. Ihmiset ja eläimet elävät sulassa sovussa keskenään. Paikka imaisee länsimaisen turistin syleilyynsä siirtäen läntisen elämän rakenteet syrjään mielestä. 

Aika on pysähtynyt Ramanashramissa, vaikka liikenne vilisee iloisena kaaoksena aivan sen vieressä. Törvien törähdykset ja temppelistä kuuluvat rumpujen äänet kaikuvat pitkälle ylös vuorelle. Kaikesta huolimatta paikalla on suuri rauhoittava vaikutus minun mieleeni. 

Matkalaukku lähtee reissuun

Klo on 3:03 aamuyöllä, seison Lahden matkakeskuksessa ja odotan linja-autoa, joka vie minut lentoasemalle. Matka Intiaan on juuri alkamassa kiireisen työviikon jälkeen, olen rauhallisella mielellä ja pääni on lähes tyhjä ajatuksista. 

IMG 3372

Seison pysäkillä ja vieressäni on yli kolmekymmentä vuotta vanha matkalaukkuni, joka seisoo ryhdikkäänä odottamassa tulevaa matkaa. Koen lyhyen hämmästyttävän hetken, jossa minun on vaikeata hahmottaa kumpi meistä on lähdössä matkalle, minä vai matkalaukkuni.

Naurahdan mielessäni ajatuksieni kulkua ja otan puhelimen esiin valokuvausta varten. Otan kuvan ja kiitän mielessäni muovista kumppaniani samalla kun bussi saapuu laiturille.

Aikaisemmin minulla on ollut paljon ajatuksia ja odotuksia tulevaa matkaa kohtaan. Nyt niitä ei ole, en ole siitä kuitenkaan huolissani, se tapahtuu minkä pitää tapahtua.

Manala

Tilanteet ja tunteet vaihtelevat paljon, lunta sataa hiljalleen, kävelen pitkin Helsingin katuja kohti rautatieasemaa. Elämä on tuntunut viime päivien aikana raskaalta, en osaa sanoa miksi näin on, kysymys on sisäisestä tunteesta, joka on samalla tuttu ja tuntematon.

IMG 3369

Katseeni on kohdistunut alas päin, liukas keli vaatii paljon huomioita, joka keskittyy askeleisiin liukkaalla kadulla. Matkan loppupuolella kohotan katseeni ja huomaan ravintola Manalan nimen kirjoitettuna talon seinään. Näky on siinä määrin hämmästtyttävä, että pysähdyn ottamaan kuvan tästä tunnelmiini niin hyvin sopivasta kohteesta.

Voi teitä vähäuskoiset!

”Voi teitä vähäuskoiset!”, ”Pyytäkää niin teille annetaan!”, ”Etsikää niin löydätte!” ja "Koputtakaa niin teille avataan!”. Nämä lauseet ovat pyörineet mielessäni eilen illasta saakka. 

IMG 3358

Välillä on todella vaikeata muistaa, että vaikutamme ajatuksillamme ja tunnetiloillamme elämään ja sen kulkuun. Auton ratissa oleva S- kirjain hohtaa kirkkaani silmiini, otan puhelimen esiin ja napsautan siitä kuvan. 

Kuva on siitä hassu, että osa minusta heijastuu siitä takaisin. Sekin kertoo osaltaan tarinaa siitä, että olemme osa laajempaa kokonaisuutta. Oi kumpa tämän muistaisi aina!.

Näkyvää ja näkymätöntä

"Vanha mies vaalea, pitkä parta, harteillaan viitta. Nuoruus ja voima tulvivat hänen silmistään. Istui kivellään, katsoi kai jonnekin kauas…" 

310ba8a1-c982-4b01-95ee-6c9b780d2975

Työpäivä on päättynyt, istun junassa ja olen matkalla kotiin Lahteen. Puhelimeni soi lähes täydessä junassa, mutta vastaan silti, koska muistan Markun minulle lähettämän kansikuvan hänen uudesta runokirjasta.

En viitsi puhua paljon, koska pelkään muiden kanssa matkustajien häiriintyvän turhanpäiväisestä höpötyksestäni. Näin puhelusta muodostuu mielenkiintoinen runohetki, jossa Markku lukee runojaan langan toisessa päässä ja minä kuuntelen niitä istuen täydessä junavaunussa.

Runot ovat mukaansa tempaavia ja niissä on paljon viittauksia asioihin, joita olemme saaneet Markun kanssa yhdessä kokea. Vaikka runot ovat syvällisiä, ne tekevät minut iloiseksi ja leikkisäksi. Emme kumpikaaan kommentoi niitä vuoropuheluna, huomaan runojen päättyessä sanovani, "noihan se menee" tai "tuoltahan se tuntuu”.

Runohetkemme päättyy yhteiseen toteamukseen, pitäisi varmaankin tavata jossakin vaiheessa. Tule tänne Riihoon jonakin viikonloppuna, niin lämmitetään sauna ja luetaan lisää runoja, toteaa Markku puhelun päätteeksi. Taianomainen hetki on nopeasti ohi ja matka kohti kotia jatkuu.

Sumuisia ajatuksia

IMG 3353

Pysähdyn hetkeksi, kun eteeni avautuu maisema Hietaniemestä. Kello on vähän vaille kahdeksan ja olen matkalla tapaamaan asiakastani. Katse pysähtyy, taustalta kuuluu liikenteen ääntä, joka voimistuu kun kävelen kohti Mannerheimintietä. 

Ainoa ajatus, joka nousee mieleen on, että minulla ei ole ajatuksia. Kysyn itseltäni mihin kaikki ajatukseni ovat kadonneet? Sen sijaan, että saisin vastauksen sisäisen vuoropuhelun kautta, huomaan pohtivani kysymystä ”Mitä ihmettä ihminen tekee kaiken tämän kostean usvan ja pimeyden keskellä?!”.

Lennän ajatuksieni siivin trooppiden saaren rannalle, liikenteen häly muistuttaa nyt meren kohinaa, jolla on hyvin rauhoittava vaikutus. Tunnen lähes auringon lämmön, kun havahdun olevani lumisella kävelytiellä.

Ymmärrän tavallaan, että rakennamme yhteiskunnasta parempaa paikkaa, jossa ihminen voisi elää rauhassa ja turvassa. Usvan ja pimeyden keskellä ajatus tuntuu lähes toivottomalta, niin paljon pitäisi tehdä ja niin paljon on niitä, joiden elämä on todella kurjaa ja epätoivoista. Olen myös havainnut sen, että monet, jotka ovat innokkaasti yrittäneet parhaansa ovat alkaneet upua mahdottoman tehtävän edessä, minä itse mukaan lukien. 

© Jukka Korhonen 2017