Ihminen apinoiden planeetalla!

Kevät 2017 vilahti kiireen keskellä ohi ilman sen suurempia kommelluksia. Maanantaina 10.7, heti Gnostilaisten kesäpäivien jälkeen pakkasin reppuni ja lähdin omalle kiertomatkalleni Eurooppaan. Voin hyvällä omalla tunnolla kutsua matkaa jonkinlaiseksi pyhiinvaellukseksi, sillä nyt minulla oli erinomaisen hyvin aikaa itselleni ja sisälläni myllertäville ajatuksille ja tunteille.

IMG 3179 2

Matkan alkuvaiheita värittivät mainokset ”Taistelu apinoiden planeetasta” - elokuvasta. Pysähdyin mainoksen eteen muutamia kertoja jo suomessa, mutta kun samat kuvat tulivat vastaan kerta toisensa jälkeen ensin Kööpenhaminassa, sitten Amsterdamissa ja lopuksi myös Pariisissa ja Milanossa, niin aloin miettimään mitä ne haluavat minulle kertoa. 

En ole nähnyt elokuvaa, joten annoin mieleni leikitellä ajatuksella; kuvastaako mainoksesta äkäisesti katsova apina ajattelevan mielen ristiriitoja elämän kanssa? Mikä on meidän ihmisten suhde luontoon ja elämään? Onko sekin jonkinlaisessa sotatilassa, vai kenties jotakin muuta?  

Vuosia jatkuneet sodat eivät ole suoranaisesti koskettaneet minua, mutta nyt matkani aikana törmäsin Etelä-Ranskassa sekä Pohjois-Italiassa laajaan pakolaisongelmaan, jonka omakohtainen näkeminen sai sisälläni aikaan melkoisen myllerryksen.

Elämme 2017 vuotta ja ihmisen toiminta ei ole kovinkaan paljoa kehittynyt apinalaumojen reviirikäyttäytymisestä. Miten ihmeessä ajatteleva ihminen voi toimia näin sydämmettömästi, eivätkö lukemattomat sodat ja niiden aiheuttama hävitys, tuho ja tuska ole opettaneet meille mitään. Tämä ajatus saa minut kerta toisensa jälkeen surulliseksi, jopa hieman epätoivoiseksi. 

Kun tähän soppaan lisää Yhdysvaltojen poliittisen farssin, mikä olisi varmasti mielenkiintoista katsottavaa jos se olisi komedia teatterissa tai elokuva, mutta kun sekin tapahtuu aidosti todellisessa maailmassa, niin kyllä ihmetystä riittää.

Matkakertomus: Hullun pyhiinvaellus 2017

Video: Montpellier 2017
© Jukka Korhonen 2018